Bij de divisie Innovaties in Human Health & Life Sciences (iH2LS) combineren we wetenschappelijke onderwijstheorieën met de context van Wetenschap, Technologie, Ingenieurswetenschappen en Wiskunde (STEM). Onze focus op hoe dingen werken stimuleert innovatie in onderzoek en onderwijs. Docent-onderzoekers ontwikkelen en onderzoeken nieuwe leermethoden die bijdragen aan studieprogramma’s binnen de Faculteit der Wetenschappen. Dankzij multidisciplinaire samenwerking brengen we diverse kennis en technieken samen voor continue innovatie in STEM-onderwijs en -onderzoek.
Daarnaast ondersteunen we de ontwikkeling van jonge professionals, zoals junior docenten en PhD-studenten binnen de afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen (CPS). Junior docenten vervullen een belangrijke rol in het onderwijs en volgen een traject vergelijkbaar met een promotietraject. Wij helpen hen hun onderwijsvaardigheden optimaal te ontwikkelen, met aandacht voor zowel professionele groei als welzijn.
Ook begeleiden we junior docenten van het nieuwe Engelstalige BSc-programma Mechanical Engineering, een samenwerking tussen de Universiteit Twente en de VU. Dit programma volgt het Twente Educational Model, waarbij studenten via semesterprojecten kennis integreren en essentiële academische vaardigheden opdoen.
Onderzoek naar Onderwijs en Leren
Bij iH2LS richten we ons onderzoek op innovatieve methoden en didactiek in STEM-onderwijs, met een sterke nadruk op actief leren. We verkennen nieuwe onderwijskoncepten en benaderingen binnen drie hoofdonderzoekslijnen:
- Natuur van de Wetenschap
- Onderwijsmiddelen
- Ontwikkeling van Docenten
We ontwikkelen praktische heuristieken om innovatieve onderwijsmethoden effectief toe te passen. Door onderzoeksinzichten te vertalen naar de onderwijspraktijk, versterken we de betrokkenheid en leerresultaten van studenten.
Onze ambitie reikt verder dan discussies; we streven naar structurele veranderingen binnen de faculteitsprogramma’s. Zo heeft Farmaceutische Wetenschappen diverse innovaties doorgevoerd, waaronder versterking van academische en onderzoeksvaardigheden en actief leren. Door deze te koppelen aan de context van geneesmiddelenontdekking, stimuleren we nieuwsgierigheid en motivatie bij studenten.
Onderzoek in Medicinale Chemie
Bij iH2LS richt het onderzoek in de medicinale chemie zich op het ontrafelen van moleculaire geneesmiddeldoelen en hun interactie met kleine moleculen. Hiervoor gebruiken we biophysische technieken zoals oppervlakteplasmonresonantie (SPR) en isotherme titratiecalorimetrie (ITC) om eiwit-ligandinteracties en bindingskinetiek te analyseren. In combinatie met röntgendiffractie helpt dit bij het afleiden van structuur-kinetiekrelaties (SKR) en het begrijpen van bindingsprocessen. Daarnaast doen we onderzoek op gebieden als CADD, bio- en chemie-informatica, receptorbiochemie en geneesmiddelenveiligheid, met als doel een beter begrip van biologische doelwitten en hun interacties.
Een tweede focus ligt op kennisoverdracht binnen geneesmiddelenontdekking. In het ONCORNET 2.0-project bestuderen we de commercialisatie van GPCR-kankertherapieën vanuit biomoleculair, organisatorisch en innovatiemanagementperspectief. We analyseren kennisbronnen, klinische studies en patenten om bij te dragen aan vernieuwend farmaceutisch onderzoek en beleid.
Klik hier om terug te gaan naar de afdeling Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen